Perkupa

A falu Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi csücskében

Perkupa

Perkupa, azon települések közé tartozik, ahol a táj szépsége, a levegő tisztasága és az itt élő emberek vendégszeretete mellett, az ide látogató élvezheti a vidéki életet, a természet közelségét, és megcsodálhatja a népi építészet remekműveit. Meglátogathatja és megismerheti az elődeink és a mai kor lakói által létrehozott építményeket, a pihenésre és sportolásra alkalmas létesítményeinket, melyek igazán jó kiindulópontjai lehetnek egy nagyobb lélegzetű kirándulásnak a Galyasági tájegység nem mindennapi látványosságait érintve.  

A falu Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi csücskében, az Aggteleki Nemzeti Park külterületén, a vadregényes Bódva folyó völgyében, a 27-es főút mentén fekszik. Érintetlensége ellenére a település és szűkebb környezete bőségesen kínál mind természeti, mind kulturális, történelmi látnivalókat. Nagyapáink idejében talán nem véletlenül emlegették „a száz kőműves falujának” szeretett községünket, mivel az leginkább az építészetéről híresült el. Munkáik a faluban, de a környezetében is emlékeztetnek a napjainkban újra fölfedezett építőízlésre. Foghíjasan megmaradt falusi utcaképét ma is megtekinthetik az érdeklődők, köztük a vidék lakáskultúráját és a kőműves hagyományokat bemutató tájházat is, melyben a Galyasági Településszövetség központja működik.

A mesteremberek hazahozták a világból a tapasztalataikat, ezáltal a díszítő elemeket, és ezeket keverték a népi építészet elemeivel a saját házaikon, ami nagyon érdekes és szemet gyönyörködtető látványt nyújt az érdeklődőknek. Örökségül a falu lakói jelenleg is nagy igyekezettel próbálják hazahozni a nagyvilágban látott és megtapasztalt lehetőségeket, melyeknek az itthoni megvalósításával próbáljuk könnyebbé tenni az itt élő emberek mindennapjait.  

Hiszem, hogy közvetlen benyomásai megerősítik abban, hogy Perkupára érdemes kirándulni, érdemes itt élni, egzisztenciát teremteni és a távlatokban gondolkodva érdemes befektetni.
© 2020 Őrhegy Vendégház